Untitled Document


Aktuális

Brisz Nagykõrösön
2010-11-09


Örömteli nap virradt október 26-án a Nagykõrösi Zsidó Hitközségre, a nagykõrösi zsinagóga majd 100 éves falai még nem láttak ilyen ünnepséget. Ezen a napon a zsinagógai naptár szerint 5771. Chesván 18-án vették fel Ábrahám szövetségébe Róna Tamás rabbi és kedves neje, Ivett újszülött gyermekét Dávidot.

A nagykõrösi zsidó közösségben eddig nem volt szokás ezt az aktust a zsinagógában tartani, azt az itteni hagyományoknak megfelelõen mindig a szülõi, vagy még inkább a nagyszülõi háznál tartották.

Az ifjú szülõk mindenkit hívtak és vártak távolból és közelrõl, hogy együtt ünnepeljék a családjuk gyarapodását.

A hívásra sokan eljöttek a Kecskeméti, a Kiskunhalasi, a Nagykõrösi és Szolnoki Zsidó Hitközség tagjain kívül Budapestrõl is nagyon sokan eljöttek.

Köztük – a teljesség igénye nélkül – Deutsch Róbert fõrabbi, a Rabbitestület vezetõje, professzor Schõner Alfréd fõrabbi, az OR-ZSE rektora, Berman Dávid, a Szolnoki Zsidó Hitközség, Feldmájer Sándor, a Nagykõrösi Zsidó Hitközség elnöke, professzor Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Raáb András, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke, dr. Egri Oszkár, a Hegedûs Gyula utcai zsinagóga elnöke, Gervai László, a Hunyadi téri zsinagóga elnöke valamint Dr. Gádor György, a Páva utcai zsinagóga elnöke és még sokan mások.

Mivel az ünnepen nem csak zsidó, hanem más vallásúak, köztük a Katolikus Egyház helyi papjai is részt vettek, így az apa köszöntõje után professzor Schõner Alfréd ismertette pár szóban a szertartás jelentõségét, és bibliai gyökereit.

A Brit milát a Tikva mozgalom Magyarországon tartózkodó mohélja Adler úr végezte.
Az elõkészületek után a zsinagógához tartozó rabbiszobában dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, Róna Dávid kvaterja vette át az izguló édesanyjától a csecsemõt, és hozta be a zsinagógába, felmutatta a nagyszámú közönségnek, akik elismeréssel nézték a csodaszép gyermeket, majd átadta az Elijáhu székében ülõ Beck Miklósnak. Az áldások elmondása után a kisfiút a szandechnak felkért dr. Galambos György tartotta, aki Róna rabbi úr anyai nagybátyja.

A hagyományos, ámde fájdalmas rituális mûtét elvégzését a közösség újdonsült tagja nem túl nagy méltatlankodással fogadta. A mohel és asszisztense precíz kötözése után, amellyel ellátták a sebet, a kisded visszakerülhetett édesanyja kebelére és megnyugodhatott.

Az ezt követõ Micha imát Zucker Emánuel recitálta. Az ima után a jelenlévõk bõséges kiduson látta vendégül az ifjú pár a hitközség dísztermében, amelyet a Carmel étterem kiváló szakácsai készítettek. Az egyik vendég egy példányos alkalmi bélyeget készített az újszülött tiszteletére, amelyet átadott a szülõknek.