Untitled Document


Aktuális

Gyermektábor az alföldi régióban
2010-09-19


Már látom is magam elõtt, amint kerekedik a Kedves Olvasó szeme a cím olvasatán. Hogy miért? Hogy kerül ide gyermekkorunk kedvelt bábfigurája? Hogyan lehetséges egy gyermektábor vidéken? És egyáltalán, Süsü most akkor zsidó?
Nos, Kedves Olvasó, remélem ezen élménybeszámoló végére minden kérdésére sikerül választ kapnia. Akkor kezdjük is az elején.

Az alföldi régióban immár több, mint egy évtizede rendhagyó közösségépítés zajlik. Ennek egyik gyümölcse, hogy egyre szélesebb palettán mozog a közösségi tagok életkora, akik mindannyian szívügyüknek tekintik kiléjük épülését. Nem véletlen, hogy ennyi év után végre találkozott a rabbi elképzelése és a szülõk vágya immár nem csak maguk, hanem gyermekeik részére is igénylik a zsidó oktatást, a zsidó életélmény megtapasztalását. S mi ad erre a lehetõ legjobb lehetõséget? Természetesen a nyár, s ezen belül is egy vidám, élménydús zsidó nyári gyermektábor.

Így lelkes táborszervezés kezdõdött Kecskeméten. A régióból, de még a régión kívülrõl is érkeztek résztvevõk, ahol 3 és 8 év közötti gyermekek, valamint szüleik ismerhették meg egymást, s a korosztályi széles spektrum ellenére töltöttek el emlékezetes négy napot.

A lelkesedést tovább erõsítette, hogy a tábor segítséget kapott magánadományozótól és szervezetektõl is a Mazsihisztõl, valamint a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványtól, ahol a Jaffe Családsegítõ Program karolta fel ezt az egyedülálló kezdeményezést. Nekik köszönhetõen valósulhatott meg, hogy bábszínház költözött ki a hitközségbe, s kacagtatott meg minket; hogy egy lovasfarmon nem csak lovaglási tudásunkat bõvíthettük, hanem élõben ismerkedhettünk meg Noé bárkájának sok-sok állatkájával; ámulhattunk a gyermekek erkölcsi látásmódján - bibliai személyekrõl; hogy együtt törhettük a fejünket a mesedélelõttön elhangzott találós kérdéseken; hogy együtt készíthettük el szombatra a barcheszeket, süthettük ki a megtanult héber betûket; hogy közösen vándoroltunk ki a rabszolgaság házából színes feladatokon keresztül, s hallgattuk meg a Tíz Parancsolatot a kivonulás fénypontjaként.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a támogatókon kívül azon szülõknek is, akik nem csak idejüket, de tudásukat, segítõ kezeiket nyújtották; s azoknak a segítõknek, akik biztosították, hogy reggeli mozgással pezsdítsék fel a gyermekeket, s akik finomságokkal töltötték meg a bendõnket.

Miért is egyedülálló e tábor? Mert vidéken közel hetven év óta nem volt ehhez fogható, s ebben az évben sikerült olyan élményekkel, tudással gazdagítani kicsik és nagyok tárházát, mely a jövõbe fektetett felbecsülhetetlen értékkel bíró tudást adott. Hisz mi a legfontosabb? Hogy az utánunk következõ generáció is rendelkezzen õseink tudásával, nagyszüleink meleg zsidó fészket teremtõ hagyományaival, s a zsidó gondolkodásmóddal.

Ezért is választottuk a tábor figurájának Süsüt, aki egy különleges lény a sárkánybirodalomban. Különlegessége abban rejlik, hogy míg az összes többi sárkány többfejûként születik, az õ legnagyobb bánatára egyfejûként érkezett e világra. Ez a mássága az, amely megkülönbözteti a többi sárkánytól. Ez az a különbség, ami nem többé, hanem egyedivé varázsolja õt a mi szemünkben és gyermekeink szemében.
S hogy akkor most zsidó-e Süsü?

Nos, Kedves Olvasó, ennek eldöntése Önre vár, de azt eláruljuk, hogy ha eljön közénk, fényt deríthet rá.